Ryggen i focus

Kan inte somna, ligger och tänker på ryggen bland annat. Det är snart bara en månad kvar till läkarbesöket och börjar bli nervös över hur det ska gå.. Tänk om jag inte får operera? Tänk om jag inte får operera? Vad händer efter operationen? Kommer jag klara rehabeliteringen? Och det värsta av allt..Kommer jag bli förlamad?

Jag vill så j*vla gärna göra den här operationen, vad än riskerna är. Kan inte beskriva hur mycket jag önskar att läkaren ska säga "vi bokar en tid för operation". Det skulle verkligen vara en dream come true. Jag är berädd att ta riskerna.

Mitt liv kommer bli så himmla anorlunda efter det läkar besöket, och vet inte vad jag gör om dom nekar operationen.. Ska jag leta ännu en ny läkare eller ska jag ge upp hoppet om en normal rygg?
"Det syns inte" "Tänk på ärret du kommer få" "Det är inget man tänker på" "Tänk på riskerna, är det verkligen värt det?" Och svaret är 100% ja.

Det är svårt att beskriva, men min snea rygg påverkar mig otroligt mycket. Jag avskyr att prova kläder och att vissa mig på stranden. Jag avskyr att sitta länge, eller springa eller skratta för mycket för att jag får ryggsmärtor så lätt. Jag avskyr att känna hur benen, armarna eller fötternadomnar bort på grund av att nerver kläms mellan kotorna.

Jag kan nog inte förklara hur jävligt det är, menar inte att klaga, men efter flera år av rygg smärtor och hinder för att göra vissa saker är något som stör mig något otroligt..

Just nu känner jag av både rygg och nacke, och snart kommer det gå över till det stadiet då rygger domnar bort lite lätt. Visst kan jag leva med det, men att leva utan vore helt jävla fantastiskt. Kan inte tänka mig hur det är att ha en normal rygg, vilken frihet det egentligen är. Även små saker som kläder, att kunna ha på sig vad man vill utan att behöva oroa sig för att den snea ryggen ska synas. Att kunna sitta och fika med kompisarna uten att behöva byta position på stolen om och om igen för att inte trötta ut ryggen.

Googlade på scolios operationer och hittade lite info om dom.

Vid en skoliosoperation stelopereras ett antal angränsande kotor ihop med hjälp av två längsgående stag och ett antal fixationspunkter, i de aktuella kotorna. Fixationspunkterna, det vill säga de punkter där staget fästs, består av krokar och/eller skruvar som är fastsatta på kotpelaren. Mot slutet av operationen tar kirurgen bentransplantat från patientens eget höftben och lägger i operationsområdet. Transplantatet spelar en viktig roll för resultatet av steloperationen då det så småningom växer fast mellan kotorna och på så vis håller ihop dessa.

Det finns olika tekniker och metoder att tillgå vid en skoliosoperation. Den vanligast förekommande utförs genom ett snitt via ryggen, när patienten ligger på mage.
En annan metod är att utföra operationen via ett snitt i sidan genom bröstväggen istället. Vid den här typen av operation måste kirurgen avlägsna ett revben för att kunna komma åt ryggraden. I gengäld tillåter metoden kirurgen att operera högre upp på ryggraden och genom videoövervakad torakoskopi kan operationen även göras mindre invasiv (öppen). Fördelarna med denna metod är: ett bättre kosmetiskt resultat, snabbare rehabilitering, förbättrad ryggradsmobilisering och sammanfogning av färre segment.
De flesta patienter kräver dock stödkorsetter flera månader efter denna typ av operation.

En skoliosoperation pågår vanligtvis i flera timmar. Med hjälp av ny avancerad teknologi blir de flesta patienterna dock utskrivna från sjukhuset redan någon vecka efter ingreppet. Många kan dessutom återvända till skolan eller arbetet inom tre till fyra veckor.

Riskerna för komplikationer vid ryggoperationer, av för övrigt friska ungdomar, är små. En skoliosoperation är dock förenad med samma risker som alla andra stora operationer, det vill säga smärtproblematik och infektionsrisk.
Ta kontakt med din läkare för att få veta mer om olika typer av skoliosoperationer och få reda på vad som passar bäst för dig eller ditt barn.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0